Vi blir Avanzianer!

Nu har hela familjen tagit det stora steget att byta nätmäklare från Nordnet till Avanza.

Att flytta våra investeringar från Nordnet var naturligtvis inget enkelt beslut då vi under en längre tid varit nöjda med Nordnets
plattform och deras support.

Men sedan Nordnet inledde processen med byggnation av den nya hemsidan så har utmaningarna hopat sig och hemsidan har blivit mindre användarvänlig. När man är i inloggat läge så kastas man mellan den gamla och nya hemsidan. Att logga in på Shareville har också blivit krångligare. Det går att i inloggat läge på den gamla hemsidan nå Shareville utan att logga in igen det kan man inte alltid via den nya hemsidan. När man skall använda sig av Shareville så måste man ofta återigen logga in om man utgår från den nya hemsidan.

Shareville är en riktigt trevlig plattform för spararna där man finner både inspiration och trevliga dialoger om olika investeringar. Dock anser vi att kopplingen mellan Nordnets portal och Shareville borde fungera bättre. I skrivandes stund är inte Nordnets nya hemsida färdigställd och vi kan inte hitta någon information om när projektet är i mål. Vi tror att när väl hemsidan är färdigställd och kopplingen mellan Nordnet och Shareville väl fungerar som den skall så kommer det säkert bli en bra produkt för oss sparare.

Men man startar inte bara en flytt av kapital utan att det finns något som lockar och det gör det.

Där finns många aspekter i det här men Avanza har mycket som tilltalar hela familjen. Vi tycker framförallt att Avanzas hemsida/handelsportal är bra strukturerad och enkel att hitta runt på. Utseende och layout är naturligtvis ett plus och vi sticker inte under stolen med att säga att ett miljöombyte är väldigt inspirerande.
Avanza erbjuder även nyhetskanalen Placera som erbjuder intressanta cases och aktieanalyser.

Avanza frontas idag av två investeringscoacher och det är Johanna och Nicklas. Deras passion för denna underbara värld av sparande är helt enastående och mycket inspirerande.

Johanna och Nicklas, tillsammans med ett starkt team på Avanza är en av dom största orsakerna som gör att vi nu flyttar våra investeringar till Avanza.

Att flytta kapital från Nordnet till Avanza är väldigt enkelt. Om man inte redan har ett konto hos Avanza så skapar man det enkelt på tre minuter om man har sitt bank ID tillgängligt. För att sedan påbörja processen att flytta sitt kapital från Nordnet till Avanza så börjar man med att logga in på sitt Avanza konto.
Väl inne på Avanza så klickar man på Mina sidor uppe till vänster. Därefter klickar man på Flytta värdepapper – Flytta från annan bank.

Det går alldeles utmärkt att flytta aktier, fonder och andra värdepapper som ligger i ett Aktie & Fonddepå konto eller i ett ISK konto. Denna process är enkel och tar bara ett par minuter att starta, sedan tar Avanza hand om resten och flytten beräknas ta 1-3 veckor. Hela processen är enkel och godkänns med ditt bank ID.

Det man bör tänka på är att om man har kapital i en KF (Kapitalförsäkring) så måste man själv sälja av innehavet som ligger i KF och därefter göra ett uttag från Nordnet till din privata bank. Därefter gör man en insättning till Avanza via Trustly som sker i realtid. Avanza har haft ett samarbete med Trustly sedan 2016 och det är ett 100%säkert sätt att överföra pengar på till Avanza. Vanlig banköverföring går också bra, men det kan ta en dag extra. Båda versioner är helt fri från avgifter.

Den som har positioner öppna i Daytrades och Swingtrades skall vara uppmärksam på att stopparna försvinner vid flytten. Det vi gjorde var att stänga alla trades innan flytten så att vi inte skulle riskera att missa en stop om kursen skulle gå på fel håll. Avanza tar inte ut någon avgift när du flyttar värdepapper till ditt konto. Men i vissa fall kan din andra bank ta ut en liten avgift så låt alltid lite kapital stå kvar på konton som KF eller där du hatf t ex. Nordnets Robot. Vi fick starta om en flytt av ett Robot konto då Nordnet krävde att där skulle finnas kapital på kontot innan flytt för att täcka avgifter. Vi flyttade över 200 kr och startade om flytten inifrån Avanza och sedan va problemet löst. När alla värdepapper är flyttade och avgifter dragna, så flyttar man det sista kapitalet genom ett uttag. Men kolla gärna upp vad din andra bank har för avgifter.

Summa summarum så kan vi konstatera att processen var enkel och någon oro i kroppen av att överföringen inte skulle fungera var det ingen av oss som upplevde.

Äntligen kan vi nu tillsammans med Avanza fortsätta vår investeringsresa mot nya mål!