Är jorden på väg att gå under?

I skrivandes stund sitter jag på ca. 10 000 meters höjd på väg till Toulouse i Frankrike. Klockan är inte mer än 07:26 på morgonen och hastigheten på mitt skrivande når inte samma höjder som normalt då vi flyger in i ett område med kraftig turbulens och min kaffe ligger nu på golvet i en helt ny Airbus 320. Kan kanske få en till… STOP. Varje krona skall investeras och kaffet är inte gratis denna gång. Får kompensera med att snatta toalettrullar på hotellet.

Mina tankar skiftar fort och faller som alltid väldigt ofta in i ett tankemönster som berör den ekonomiska marknaden. Grafer, Twitter-flöde, Bull Trend eller nej just det… det var då det slog mig att marknaden eller som man brukar kalla det, sentimentet är ganska eniga i att vi nu är inne i en Bear Trend. Index efter Index bekräftar detta och Traders skriker Golden Cross och Tradern Kavastu med hans trender sitter och myser inblåst på Gotland. Fram till idag då detta inlägg skrivs, så är han någorlunda rätt på det.

Finansbruset är i min mening på den övre delen av skalan i Red Zone och experter slåss om uppmärksamheten på ekonomiska sidor på nätet. Den ene försöker överträffa den andra med att utgöra sig för att vara den som vet hur marknaden kommer gå under 2019 och vilken nivå OMXS30 ligger på när vi korkar upp en flaska Dom Perignon Vintage från 2006 vid årsskiftet 2019/2020. Det enda som vi vet säkert är att det är ingen som vet var marknaden står i morgon.

Deltager dock själv i Erik Lidèns (theinsider.se) årliga gissningslek om hur den svenska börsen går 2019 och vilket bolag som kommer vara vinnare 2019. Mitt bud föll på OMXS30 +4,8% och vinnaren är det tidigare regalskeppet Ericsson. Ser ut som att Ericsson har ett bra utgångsläge att positionera sig som en stabil leverantör till 5G nätet.

I dag saknar runt hälften av världens befolkning en fast bredbandsuppkoppling. Ericsson räknar i sin årliga Mobility Report med att 5G kan bli ett bra komplement för dessa och 5G är en stark utmanare till det fasta fibernätet. Dystert skriker någon. Men är det verkligen så dyster som media vill måla upp. Jag menar att det är ingen nyhet för någon att svenska fake news tabloider med katastrofal journalistik, är dom främsta och mest drivande i deltagandet att sprida katastrofartiklar på gränsen till domedagsprofetior. Helt ärligt, vakna. Vem tror att jorden är på väg att gå under idag eller för den sakens skull om 5 år.

Det är klar att medierna försöker kontrollera den stora massan genom att skrämma individen och få folk att tro att NU är det NU. Sälj allt! Åk till den öde ö som Zlatan köpt, until the end of the world. Vi vet alla att det ligger ett ekonomiskt intresse i det mesta som skrivs av dessa tabloider. Blankarna jublar hela vägen till banken. Det handlar alltid om att skaffa sig en Edge. Det vet vi som handlar aktivt på marknaden allt om.

MEN HELT ÄRLIGT mina tradingvänner. Vi vet bättre och glöm aldrig att det är efterfrågan, tillgång och priset i grafen som styr priset. Stiger priset så är köparna på plats och sjunker priset så vet vi att säljarna dominerar. Svårare än så behöver det inte vara eller? Jo kanske ibland men då ryker stoppen och vi tänker. Nu var jag duktig som följde min trading plan och mina regler.

Vi har en hel del långsiktiga portföljer och vi fortsätter att gå ALL IN för att säkra kapital i marknaden. Vi har bestämt oss – Vi bidrar med den lilla likviditet som jag innehar. FOMO,, Hmm, kanske.

Jag är helt klar över att vi slåss dagligen mot demoner som Herr Powell på FED och en President som skapar “THE TRUMP EFFECT”. Powell som senaste höjde räntan i USA skapade initialt ytterligare turbulens på marknaden och Index flaxade till som om någon kopplat en hjärtstartare på grafen. Men innan dess, en Mr. Trump som initialt rosade börsen med löfte om sänkta skatter och fler jobb. “America First” skrek snubben. Detta drev upp kurser till nya All Time High med FAANG bolagen i spetsen. Nu har Mr. President för tillfället själv målat in sig i ett hörn och ses idag som ett osäkert kort. Detta på grund av förmåga att lösa handelskrisen med Kina och ett onyktert Twittrande som har gjort att föregående år 2018, blev ett av dom mest volatila år sedan länge.

Dock har Powell sedan senaste presskonferens stabiliserat marknaden genom att understryka att Federal Reserve kommer att agera mer tålmodigt och lyssna noga på marknaden. Uttalande som kan tolkas som att det justeras i räntebanan och det ser nu ut som att det kanske inte alls blir någon höjning av räntan i år. Om det sker så är det max en höjning. Powell är också tydlig med att det är den generella världsekonomin som påverkar beslut om räntehöjning och inte en onykter President på Twitter. Att en handelsdelegation har rest från USA till Kina för att förhandla fram ett handelsavtal faller ej ner i den negativa vågskålen. Detta driver naturligtvis kurserna uppåt.

Så vad tror Ni? Är världsekonomin vid ruinens brant och är domedagen runt hörnet? Eller kan vi tänka oss att vara långsiktiga!?
Om vi kikar i graferna, så tror jag att Botten Is Nådd.

Kommentera gärna och bidra till denna härliga värld av indexgrafer, kapital, indikator och Twittrande traders.

Ta hand om er!!

Mvh Spillepengen