Det tar emot ibland. Att inte få investera varje krona skapar mycket tankeverksamhet och man räknar dagarna till nästa löning. Man slåss med sina demoner och man står sällan som vinnare. Man försöker att leva efter mottot att varje krona skall investeras.

Många diskussioner runt middagsbordet handlar om resor till all världens hörn. Flyg, hotell och äventyr som kostar en förmögenhet. Man hör om alla andra familjer som varje helg reser till både varma och kalla länder med dom senaste badbyxorna eller skidorna i bagaget. Jag känner stressen och mina handflator blir svettiga.
Är det verkligen korrekt, tänker jag? Men vad har det egentligen för betydelse!? Min mor sa alltid att man aldrig skall jämföra med andra. Det finns alltid någon som tjänar mer pengar än en själv och det finns alltid någon som tjänar mindre pengar än en själv.
Att svälta ihjäl sig till ekonomisk frihet kanske inte är det bästa alternativet om man har familj att tänka på. Barnen och frun vill resa och så får det bli. Hela familjen är överens om att lika mycket som investeras i ekonomisk frihet skall investeras i familjen och nuet. Låt oss kalla det fifty-fifty. Man dör bara en gång, så låt oss leva varje dag.

Varför då jaga ekonomisk frihet med förtida pension eller FIRE som det kallas, Financial Independence Retire Early.

För många är målet med jagandet att skapa möjligheten att sluta arbeta och kunna leva på avkastningen. Dock riskerar jagandet i sig att skapa finansiell stress och svårigheter att på ett bra sätt skapa förutsättningar för kloka, balanserade investeringsbeslut som görs med ett väl förberett underlag. Att göra investeringar baserat på magkänsla vid emotionell instabilitet är sällan ett vinnande koncept.
Om man man istället lever i nuet och gör noggrant avvägda investeringar är chansen att lyckas långsiktigt större. Tanken om en finansiellt bättre framtid måste naturligtvis fortsatt vara en del av drömmen. Men börja med tanken om att skapa förutsättningar för en trygg pension och en buffert om du skulle råka bli sjuk under en tid. Då reduceras stressen av att inte ha möjlighet att bo kvar i det hus eller den lägenhet man känner sig trygg i.

En del har fått ett stort försprång när det gäller investeringar, då dom har haft kloka föräldrar som börjat spara barnbidrag och födelsedagspengar från dig ålder. Men för många så öppnas ögonen för investeringar vid 30-40 års åldern då man har arbetat upp en trygg tillvaro med bra boende och en stabil inkomst. Men för en del är det händelser i livet som gjort att man känner sig sårbar, så som t. ex. en tillfällig period av sjukdom eller annan händelse där man känt sig sårbar och insett fördelarna med en ekonomisk trygghet.

Resan måste vara målmedveten och det är viktigt att man sätter upp mål.
Vi delar in dom i kortsiktiga, medellånga och långsiktiga. Skillnaden mellan målen är den d det tar att uppfylla dom. Regelbunden träning, meditation och god kost. Dessa faktorer är viktiga delar på resans gång för att möjliggöra målen.
Vid alla investeringsbeslut är det viktigt att vi fokuserar på investeringar som är hållbara över lång d. Avkastning genereras genom investeringar i utdelningsbolag och utlåning av kapital via Lendify.
Övriga ekonomiska investeringar görs i Investmentbolag och stabila tillväxtbolag.
Dom icke ekonomiska investeringarna, dom personliga, är en väldigt viktig del i våra liv. Att investera i sig själv är minst lika viktigt som att investera för ekonomisk frihet.

Vår vision är klar och vår beslutsamhet är större än någonsin. Klicka här för att besöka våra portföljer.

Lycka till och kom ihåg att långsiktighet och tålamod är en mycket viktig del i din framgång.